Voeding

Ruif

Natuurlijk bestaan er diverse soorten ruiven voor konijnen, maar wij wilden wel een ruime ruif. Zodat meerdere konijnen tegelijkertijd lekker veel hooi (eventueel vermengd met kruiden) kunnen eten. Uiteindelijk zijn we meerdere halve ‘hanging baskets’ gaan gebruiken. Tot volle tevredenheid moet ik zeggen.

hanging-basket-muur

 

Voerbakken

Het blijkt dat onze konijnen graag samen uit één bak eten ondanks dat we twee ronde RVS bakken voor ze hebben en het eten over beide verdeeld wordt. Zoekend in dierenwinkels en online blijkt dat er heel veel soorten en maten voerbakken bestaan, maar dat ze allemaal rond zijn. Het leek ons juist handig om een rechthoekige rvs voerbak te hebben zodat ze naast elkaar kunnen staan om te eten.

Na een paar maanden bedacht ik me ineens dat er in de horeca gewerkt wordt het rechthoekige rvs bakken. een kort onderzoek leverde op dat er een standaard in bestaat, de zogenaamde GN (GastroNorm). De basismaat is 1/1 (530 x 325 mm) en er bestaan vele afgeleiden zoals 1/2, 1/3, 2/3 en 1/4.

We hebben besloten om maar eens twee van die GastroNorm bakken aan te schaffen in de maat 1/3 (325 x 176 mm), één van 40 mm diep en de ander 65 mm.

gn_bakken

Inmiddels is er een ombouw voor de bakken gemaakt waardoor ze zeer stabiel staan en makkelijk te wisselen zijn.

voerbakken03

Waterfles

Voorheen hebben we altijd gebruik gemaakt van de Classic drinkflessen en dan de medium versie. Maar die ging zo snel leeg dat we meerdere keren per dag de fles moesten vullen. Overstappen naar een grotere variant dus. We hebben er in totaal 4 geprobeerd, maar alle vier lekten ze waardoor het hok elke keer helemaal nat was. Op internet aan het zoeken geslagen naar een andere oplossing kwamen we op deze website. Daar hebben we een nieuwe fles gevonden die veel beter is. Doordat we echter verschillende formaten konijnen in één hok hebben kan de fles niet al te hoog hangen. Daardoor komt het soms nog voor dat een Vlaam er met de rug onder komt en dan de drinktuit indrukt. Een korte douche is dan het gevolg. Een stevige bak eronder heeft ook dat probleem voorlopig weer opgelost. Het houd je wel bezig een paar van die konijnen.

Inmiddels hebben we twee flessen tegelijk hangen en hebben we er twee op voorraad. Handig in de winter en als reserve.

IMG_1447

Voerton(nen)

Natuurlijk zal je het gekochte voer ook ergens moeten bewaren. Zeker als je een wat groter konijn hebt of meerdere konijnen zal je waarschijnlijk ook een grotere zak voer kopen. Het is dan handig om deze in een zogenaamde voerton te bewaren. Dan blijft het droog bewaard en kan er geen ongedierte bij komen. Wij hebben destijds meteen maar een pakket van 4 tonnen gekocht (2 x 25 liter en 2 x 40 liter) waarvan we er 3 gebruiken voor voer (25 liter) hooi en houtschaafsel. Wij hebben ze online gekocht via voertonnen.nl, maar ze zijn op meerdere plaatsen te bestellen. Let wel op dat je geen gebruikte tonnen neemt als je niet zeker weet wat er in gezeten heeft.

voerton

Wilgenhout

Konijnen behoren niet tot de knaagdieren, maar haasachtigen. Toch knagen ze erg graag en dat is ook belangrijk. De tanden van een konijn groeien namelijk hun gehele leven door. Om ze af te slijten moet een konijn dus knagen. Om voldoende knaagmateriaal, ook tijdens de winter, te hebben kan je stukken wilgentak zagen en bewaren. Zeker de moeite van het vragen waard als de wilgen geknot worden.

wilgenhout