Schema

  • Altijd aanwezig : water en hooi
  • Tweemaal daags: biks. (Totale hoeveelheid verdeeld over 2 keer)
  • Tegelijk met de biks in de ochtend: afwisselend gedroogde kruiden, Johannesbrood of een mengsel van bijvoorbeeld gedroogde wortel-, erwten- en/of maïsvlokken
  • Tegelijk met de biks in de avond: groente en verse kruiden zoals, andijvie, witlof, broccoli, bloemkool, wortel, koolraap, munt, basilicum, peterselie, spinazie, …
  • Af en toe tussendoor: stukje appel, banaan, druif, watermeloen of ander fruit
  • Vlak voor de nacht: klein beetje zonnebloempitten (deze strooi ik door de ren, zodat ze wat te doen hebben 😉 of een andere lekkernij zoals FibaFirst

Hoeveelheid

Met behulp van een maatbeker ‘meten’ we de hoeveelheid af. We gaan uit van 20 gram biks per kilogram volwassen konijn per dag.

Hooi

We zijn ooit begonnen met het kopen van hooi in een dierenwinkel. Al snel zochten we naar een groter volume en kwalitatief goed hooi. Daarop kwamen we uit bij ‘Mountain Hay’ van Nature’s Best.

Een tijdlang hebben we dit hooi gevoerd, totdat ze het toch minder begonnen te eten. Via geperst hooi van de Welkoop zijn we uiteindelijk terecht gekomen bij de molen in Schipluiden, waar we tegenwoordig zowel het hooi, als het stro als de biks halen.
We betalen voor een hele baal hooi zo rond de 6 euro.

Biks

 Ook de biks kent een aanloop. Als je je een beetje inleest in konijnen kom je er al snel achter dat een muesli (samengesteld voer) niet verstandig is om te voeren. Konijnen zijn geneigd het lekkerste eruit te halen en de rest te laten liggen.

We zijn ooit gestart met Beaphar Care +. Een brok die zo lekker rook, dat je em bijna zelf zou eten. Maar het was ook een ongelooflijk dure brok. Volgens mij betaalde ik rond de 50 euro voor een grote zak.  Via de CUNI FIT pure van Versele-Laga, wat na een tijdje ook niet meer goed beviel zijn we uiteindelijk bij Hope Farms Rabbit Super Trio uitgekomen. We zijn erg tevreden over deze brok. We kopen de brok in zakken van 15 kilo en betalen daar ca. 20 euro voor.

Gedroogde kruiden

Naast verse kruiden voeren we diverse gedroogde kruiden die we wisselend bij diverse (online) winkels kopen. Ook gedroogde weegbree, paardebloem, peterselie, berkenbaadjes of brandnetel gaat er goed in.

Vlokkenmix

We mengen zelf een mix van verschillende soorten vlokken. Hiervoor gebruiken we mais-, wortel- en erwtenvlokken in een verhouding 1:1:1.

Mais is een licht verteerbaar aanvullend voedsel en bevat een hoog gehalte aan energie en een laag eiwitgehalte.

Wortel is rijk aan vitaminen,mineralen en sporenelementen.
Wortel werkt groeibevorderend en heeft een positieve invloed op het bloed. Daarnaast zorgt het voor een verbetering van de darmflora, ondersteund de stofwisseling in de lever en schildklier, helpt tegen diaree, ondersteund een gezonde huid/vacht. Wortel bevat veel mineralen zoals magnesium, ijzer, calcium, kalium, fosfor, jodium en mangaan.

 Erwtenvlokken reinigen de darmen en hebben een kalmerende werking op de maag. Doordat ze lecithine bevatten vormen ze een belangrijke bouwstof voor de groei. Al met al hebben ze dus een positieve invloed op de algehele conditie.